Simboluri ale istoriei LGBT

Simbolurile istoriei LGBT – Simbolurile LGBTsymbols sunt un set de simboluri adoptate de către bianii, homosexualii, bisexualii și transsexualii ca elemente de autoidentificare, menite să demonstreze unitatea, mândria și valorile comune ale acestor persoane.

Simboluri ale istoriei LGBT în timpul războiului

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Triunghiul roz (în germană : Rosa Winkel) a fost simbolul folosit pentru a ” identifica ” bărbații homosexuali în universul lagărelor de concentrare naziste.

Deportarea homosexualilor de către naziști nu a fost un răspuns la o logică de persecuție (cum a fost cazul în special pentru populația evreiască sau romă), ci s-a înscris într-o logică de represiune a ” indezirabililor ” (asociali, criminali….) sau a persoanelor considerate periculoase de către regim din cauza convingerilor lor (opozanți politici, Martorii lui Iehova etc.). Homosexualii cu două condamnări penale, dintre care cel puțin una în temeiul alineatului 175, erau în general deportați.

Simboluri ale istoriei LGBT

Aparținând, așadar, celei mai joase caste din lagăr, le erau rezervate cele mai grele munci și cele mai degradante și dureroase torturi. De asemenea, ei erau cobaii preferați de naziști pentru experimente științifice : privind studiul malariei, al tifosului, sterilizarea femeilor, castrarea sau chiar injectarea de hormoni sintetici în dreptul inghinal pentru a obține, în principiu, o inversare a tendințelor individului.

După cel de-al Doilea Război Mondial

La sfârșitul anilor 1970, triunghiul roz a fost adoptat ca simbol al mișcării pentru drepturile LGBT. Unii academicieni leagă recuperarea acestui simbol de publicarea, la începutul anilor 1970, a memoriilor Bărbații cu triunghiul roz de Heinz Hegerpar, un supraviețuitor al lagărelor de concentrare naziste.

Simboluri ale istoriei LGBT după război

.Triunghiul roz

Triangle rose

Triunghiul roz stă la baza designului Homomonumentului din Amsterdam, din Amsterdam;Gay and Lesbian Holocaust Memorial in Sydney, a Pink Triangles Park in San Francisco’s Le Castro district s. Este, de asemenea, baza pentru designul suvenirurilor LGBT din Barcelona și din Sitges. ACT UP a adoptat un triunghi roz inversat cu sloganul Tăcerea = Moarte  ca logo la scurt timp după ce a fost înființat în 1987.

Triunghiul negru

Triangle noir

În universul concentraționar nazist, triunghiul negru era simbolul folosit pentru a marca prizonierii care erau considerați de către regim ca fiind „nepotriviți din punct de vedere social” (” Asozial „ en allemand). Este de comparat cu triunghiul roz, purtat în lagăre de bărbații homosexuali condamnați în temeiul paragrafului 175.

Categorie cu un nume foarte vag, ea grupa diverse subgrupuri de indivizi pe care naziștii, în obsesia lor pentru categorisire, au avut dificultăți în a le delimita. Adică toți cei care, dintr-un motiv sau altul, se aflau la marginea sistemului sau care aveau o alegere de viață contrară valorilor ideologice ale naziștilor, cum ar fi lesbienele.

Lesbienele au fost, așadar, asimilate acestora, dat fiind faptul că nu se încadrau în canoanele sistemului nazist de gândire asupra familiei, care era patriarhal și hetero-normativ.

Sistemul juridic german nu includea infracțiunea de lesbianism, deoarece nu intra în sfera de aplicare a paragrafului 175. Prin urmare, era imposibil să condamni penal o femeie pe acest motiv în această țară. Dar, desigur, era posibil ca un sistem bazat pe denunțare să o condamne sau să o deporteze sub un alt pretext. Cu toate acestea, codul penal austriac includea un articol specific care reprima și condamna relațiile dintre femei – acest articol a rămas în vigoare și după Anschluss în 1938.

Triunghi albastru și roz

Primul steag al mândriei bisexuale, prezentat la 5 septembrie 1998, a fost conceput pentru a oferi o mai mare vizibilitate bisexualilor, care au fost prezenți încă din primele zile ale mișcării LGBT. Steagul folosește culorile triunghiului albastru și roz. Creatorul său, Michael Page, explică : ” Pentru a înțelege pe deplin simbolismul acestui steag, trebuie să știți că subtilitatea constă în faptul că culoarea lavandei se amestecă imperceptibil în celelalte două culori, amintindu-ne că și în realitate, persoanele bisexuale se amestecă imperceptibil în comunitățile homosexuale și heterosexuale, ceea ce reprezintă cauza lipsei lor de vizibilitate. „

Simboluri LGBT -(steaguri LGBT )

Simboluri

Stadionul curcubeu

drapeau lgbt

Drapelul își datorează originile artistului Gilbert Baker din San Francisco, care s-a inspirat din simbolurile mișcării hippy și din steagul cu cinci culori folosit de grupurile pentru drepturile persoanelor de culoare. El a conceput steagul curcubeu pentru a răspunde nevoilor comunității LGBT, care dorea un simbol al identității.

Original, steagurile prezentau opt culori diferite : roz, roșu, portocaliu, galben, galben, verde, turcoaz, indigo și violet.

Aceste steaguri în opt culori au fost folosite pentru prima dată în 1978 pentru parada de Ziua Libertății pentru homosexuali și lesbiene din San Francisco. În anul următor, pentru parada din 1979, Baker a cerut unei companii din San Francisco să producă în masă steaguri curcubeu. Cu toate acestea, deoarece anumite culori nu erau disponibile, rozul aprins și turcoazul au fost eliminate, iar albastru regal a înlocuit indigoul.

Simboluri ale istoriei LGBT

De atunci, steagul curcubeu a avut șase culori care simbolizează diferite aspecte ale comunității : roșu pentru viață, portocaliu pentru confort, galben pentru soare, verde pentru natură, albastru pentru artă și violet pentru spiritualitate. Steagul curcubeu a devenit rapid simbolul recunoscut al mândriei și diversității LGBTQIA+5.

Este cunoscut și sub numele de ” steagul mândriei „

.Steagul bisexual

bisexual flag

Pentru o mai mare vizibilitate și pentru a crea un simbol care să permită comunității bisexuale să se reunească, Michael Page a creat steagul mândriei bisexuale în 1998, după modelul steagului curcubeu, pentru a crește vizibilitatea bisexualilor în cadrul comunității LGBT.

Magenta reprezintă atracția față de persoane de același sex. Albastrul regal reprezintă atracția față de sexul opus. Culoarea lavanda reprezintă combinația dintre cele două. Ideea principală care stă la baza steagului bi este că culoarea bi (lavanda) este abia perceptibilă în culorile homo și hetero (magenta și albastru regal), ca în realitate. Acest lucru vine să arate invizibilitatea bisexualilor în comunitățile gay și heterosexuale.

Stadiere lesbiene

drapeaux lesbiennes variantes

Există diverse steaguri lesbiene : steagul curcubeu al mândriei lesbiene. Acesta este alcătuit din două simboluri Venus întrepătrunse (cunoscut și ca simbolul sexual feminin), plasate pe lângă barele steagului curcubeu al mândriei gay. Steagul mândriei „lesbiene și feministe”, creat în 1999, prezintă un fundal violet în centrul căruia se află triunghiul negru inversat (simbolul folosit de naziști pentru a marca lesbienele) și labrisul. Steagul rujului mândriei lesbiene a fost creat în 2010 și este menit să reprezinte lesbienele a căror expresie de gen se spune că este feminină (aspect, comportament, îmbrăcăminte, machiaj etc.).).

În 2018, un nou steag al mândriei lesbiene a fost creat pentru a-l face mai incluziv pentru butchs și lesbiene transgender. De atunci, steagul are cinci culori care simbolizează, de sus în jos, feminitatea transgresivă, comunitatea, nonconformismul de gen, libertatea și dragostea.

Stadionul pansexual

pansexual-flag

Stadionul pansexual a fost creat în 2010 pe rețeaua Instagram. Compus din trei culori, rozul simbolizează atracția față de femei și feminitate, galbenul atracția față de persoanele agender, non-binare și genderqueer, în timp ce albastru denotă atracția față de bărbați sau masculinitate.

Ace/sexual flag

drapeau asexuel

Stadionul asexual a apărut în 2010, în urma unei campanii a Asexual Visibility and Education Network – AVEN).

Negrul reprezintă asexualitatea, griul reprezintă demisexualitatea și gri-sexualitatea, albul reprezintă partenerii queer (non-sexuali) și aliații persoanelor asexuale, în timp ce movul reprezintă comunitatea asexuală

Stadionul intersexualității

drapeau intersex

Simbolul intersexual a fost creat de Organizația Internațională Intersex – Australia în iunie 2013 pentru a crea un steag fără culorile de gen : roz și albastru. Culorile fondului galben și a cercului violet sunt descrise de artiștii  care l-au creat ca fiind ” hermafrodiți „, adică nu împrumută neapărat din codurile binare, așa cum ar face-o o identitate de gen androgină, ci sunt independenți și valabili în individualitatea lor, în imaginea persoanelor intersexuale care prezintă în general absența mai multor caracteristici fizice&.nbsp;” tipice ” ale genurilor masculin sau feminin, sau dimpotrivă o combinație inedită de caracteristici fizice.

Violetul este un amestec de albastru și roz, în timp ce galbenul, cea de-a treia culoare primară, nu o conține pe cea din urmă.

Stadionul transsexualității

steagul transgender

Acest steag a fost afișat pentru prima dată în timpul Marșului Mândriei din Phoenix, Arizona, în anul 2000. A fost legat și arătat publicului larg în orașul San Francisco la 19 noiembrie 2012, pentru a sărbători Ziua de comemorare a persoanelor trans. Dungile de culoare albastru deschis sunt asociate cu culoarea tradițională a băieților, iar dungile roz au culoarea tradițională a fetelor. Albul reprezintă persoanele intersexuale sau persoanele care au un gen neutru sau nedefinit. Steagul este compus astfel încât, indiferent de modul în care este afișat, să fie întotdeauna lizibil, simbolizând validitatea, justețea și legitimitatea persoanelor trans.

Flag genderqueer.

genderqueer-flag-lgbtq

Cunoscută și sub numele de genderqueer, această identitate de gen este considerată mai degrabă un termen umbrelă, care cuprinde tot felul de identități sub definiția non-binarității de gen, adică neidentificarea cu un gen binar, și anume : bărbat sau femeie. Culorile sunt menite să fie reprezentative pentru identitățile non-binare, lavanda violet (care este un amestec de albastru și roz) reprezentând persoanele care se identifică atât ca bărbat, cât și ca femeie, total sau parțial, albul reprezentând persoanele agender, iar verdele reprezentând persoanele al căror gen este ” alt „.

Stadionul genderfluid

steag genderfluid

În franceză fluide dans le genre, indică un gen care se schimbă în timp între mai multe identități. Atunci când intensitatea cu care o persoană se identifică cu un gen variază, identitatea poate fi descrisă și ca genderflux, cu gen fluctuant. Steagul este compus, de sus în jos, dintr-o dungă roz care simbolizează genul feminin, o dungă albă care simbolizează genul neutru, o dungă mov care simbolizează non-binaritatea de gen, o dungă neagră care simbolizează identitatea agender și o dungă albastră pentru genul masculin.

Drapelul poligender

Persoanele poligender se pot identifica și ca bigenre, trigenre, etc…., în funcție de numărul de genuri cu care se identifică.

Semnalii demigender

Persoanele demigender se identifică parțial cu unul dintre genurile masculin, feminin sau cu alte genuri, dar nu complet.

Demigender

drapeau demigarcon

În limba engleză demiboy, identificat parțial cu un bărbat. Steagul demigarçon este alcătuit din dungi gri închis spre exterior, dungi mai deschise spre interior, apoi dungi albastru deschis și o dungă albă centrală, simbolizând neutralitatea de gen în această identitate, dar și apartenența parțială la genul masculin.

Demifille

În engleză demigirl, se identifică parțial cu o femeie. Steagul demifille este alcătuit din dungi gri închis spre exterior, dungi mai deschise spre interior, apoi dungi roz deschis și o dungă albă centrală, simbolizând neutralitatea de gen în această identitate, dar și apartenența parțială la genul feminin.

Stadionul genului

drapeau agenre

Denumit de unii gender neutrois, semnifică neapartenența la un anumit gen sau refuzul de a se identifica în vreun fel. Se definește prin dungi exterioare negre, apoi dungi gri spre interior, simbolizând lipsa de gen, apoi două dungi albe care înconjoară o dungă centrală verde deschis, ceea ce denotă neutralitatea de gen și, respectiv, sentimentul de apartenență la un gen ” altul „.

Subcandaloane de subcultură

Stadionul ursului

drapeau bear lgbt

Simbolul ursului steagul a apărut în 1992 pentru a da o emblemă specifică comunității. Acesta este format din șapte dungi colorate: maro, maro deschis, blond, bej, alb, gri și negru. Pentru unii, fiecare dungă reprezintă o nuanță de culoare a pielii umane, precum și o nuanță naturală a părului, ideea fiind aceea de a reprezenta simbolic întreaga rasă umană. Pentru alții, culorile le reprezintă pe cele ale urșilor plantigrazi. O labă stilizată de urs negru (cu sau fără gheare, în funcție de versiune) în colțul din stânga sus completează imaginea. Unii spun că această labă de urs a fost introdusă în 2005, în momentul alegerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *